GPS моніторинг

GPS трекер VS автосигналізація

Чому автовласники кладуть в машини GPS трекери замість автомобільних сигналізацій в якості охоронної системи? Які переваги online моніторингу свого автомобіля в порівнянні з найдорожчими сигналізаціями чи штатними іммобілайзерами?

По-перше, монтаж GPS трекера завжди відбувається глибоко в середині машини і схований від сторонніх очей. Про наявність маяку знає лише власник машини. Що стосується сигналізації, то її наявність завжди видно або одразу, або це стає відомо трошки згодом, якщо за машиною слідкують зловмисники (елементарне відкривання машини пультом, специфічний сигнал сирени, наявність блимаючого нештатного світодіода тощо). Що стосується штатного іммобілайзера — тут взагалі все просто — достаньо почитати інструкцію до автомобіля.

Кодграббер

По-друге, більшість сигналізації і іммобілайзерів зловмисниками обходять протягом 1-2 хвилин, оскільки вони від початку готові, що ці системи присутні в машині. І тут проблема саме в тому, що власник автомобіля не знає, що його машину викрадають.

По-третє, й найголовніше, це різниця в передачі даних від GPS трекеру і сигналізацій/іммобілайзерів власнику автомобіля. Левова частка сигналізацій є offline системами. Тобто за 50 метрів від машини вона вже фактично не контролюється. Сигналізації більш високого рівня мають в собі GSM передавач і сімкарту і можуть “спілкуватись” з власником через СМС. Це вже відчутно прогресивніше, але все одно ще має вразливість в порівнянні з GPS трекером. Якщо в машині просто включити “глушилку” за 20$ — жодне СМС не буде доставлено до власника і машина знов не контролюється. Далі справа техніки, щоб заволодіти таким автомобілем. Власник про це взнає лише тоді, коли буде поруч з місцем, де лишив машину. А це може бути й через годину, коли він вийшов з магазину, або зранку, коли побачив відкритий порожній гараж. Зрозуміло, що через годину чи більше шанси знайти таке авто прямують до нуля — в найгіршому випадку її вже розібрали на запчастини.

GPS моніторинг

Система моніторингу за допомогою GPS трекерів є тристоронньою через GPRS інтернет: трекер — сервер — власник. І все це контролює саме сервер моніторингу, який завжди 24/7 online.

Розглянемо деякі можливості моніторингу автомобіля за допомогою GPS трекеру.

Захист від “глушилки”
Якщо зловмисники використовують “глушилку” — звязок трекеру з сервером переривається і протягом 2 хвилин сервер (який завжди online) повідомляє про це влансика на його телефон. Шанси перехопити й повернути вкрадений автомобіль силами поліції значно підвищуються в порівнянні з сигналізаціями.

Контроль відкривання дверей і заряду аккумулятора
Контроль дверей і заряду аккумулятора автомобіля відбувається постійно в режимі online і при певних налаштуваннях про всі зміни повідомляється власник миттєво на його телефон.

Контроль запуску мотора
Трекер вимірює напругу в бортовій системі автомобіля і може аналізувати стан мотору, повідомляючи про це сервер, а той власника протягом декількох секунд.

Контроль геоположення
Якщо автомобілем користуються декілька людей і є територіальне обмеження для поїздок — порушення цих обмежень стає відомо власнику протягом декількох секунд, як це відбулось.

Автономність живлення
Якщо з автомобіля зняли аккумулятор, трекер про це миттєво повідомить через сервер власника, але ще буде працювати протягом декількох годин і відправляти дані свого положення.

Віддалене керування трекером
Можна керувати трекером через додаток в телефоні або за допомогою спеціальних команд через СМС.